18 Mayıs 2020 Pazartesi

Kanada Eğitim Sonrası Alınan Çalışma İzni Kuralları Esnetildi


Yabancı öğrencilerin Kanada’da okuduktan sonra başvuru yaptığı çalışma izni (PGWP) kurallarında 14 Mayıs 2020 itibariyle değişikliğe gidildi.

COVID-19 pandemisi uluslararası öğrencileri çok kötü etkiledi. Hem sağlık hem de seyahat kısıtlamaları yüzünden Kanada’daki okullar online derslere geçti.

Önümüzdeki eylül ayında bazı okulların derslere online başlaması ihtimalini göz önüne alan Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) çalışma izni şartlarını gevşetti. Öğrencinin 2020 yılı eylül ayında Korona virüsü yüzünden okul tarafından derslere online başlatılması okul bitince çalışma iznine başvurmasına engel olmayacak.

31 Aralık 2020 yılına kadar geçerli olan bu kurala göre 2020 eylül ayında mecburen online derse başlatılan öğrenci okul bitiminde çalışma izni başvurusunu yapabilecek ve online aldığı dersler ya da sömestr sorun teşkil etmeyecek.   

Normalde eğitimde alınan online dersler PGWP başvurusunda kabul edilmemektedir. Fakat şu anki global seyahat kısıtlamaları göz önüne alan IRCC yabancı öğrencilerin Kanada dışında online olarak alacakları dersleri kabul edecek.

Yani bu kış uluslararası öğrenciler online derslere başlayabilir ve Kanada’ya vardıktan sonra okullarını bitirip çalışma iznine başvurabilirler.

PGWP adı verilen mezuniyet sonrası çalışma izni sayesinde Kanada’da okuyan öğrenciler mezun olduktan sonra iş tecrübesi edinebiliyorlar.

Kanada’da göçmenlik bakanlığınca kabul edilen okullarda (DLI) en az sekiz ay (iki sömestr) öğrenim gören ve eğitim sonunda diploma veya sertifika alan yabancı öğrenciler mezun olduktan sonra PGWP başvurusunda bulunabiliyorlar. Öğrencilere düzenlenecek PGWP’nin süresni Kanada’da okudukları program süresi belirliyor.

Murat Kandemir 18 Mayıs 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder