23 Mayıs 2020 Cumartesi

Kanada’da Öğrenciler Okuma ve Çalışma İzin Başvurularını Eksik Yapabilecek


Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) Korona virüsü salgını sebebiyle bazı başvurularda esnekliğe gidiyor.

IRCC, yeni bir karar alarak okuma izni ve eğitim sonrası öğrencilere verilecek çalışma izni (PGWP) başvurularında istenen bazı şartları esnetti.

Bazı öğrenciler okuma izni, okuma izni uzatımı ya da PGWP başvuru için bazı evrakları elde edemedikleri görüldüğü için Kanada bu öğrencilerin başvurularını evrakları elde edene kadar bekletecek.

Korona virüsü salgını yüzünden birçok başvuru kabul merkezi ya kapandı ya da faaliyetlerini sınırlandırdı. Sonuç olarak öğrenci iznine başvuran ya da uzatmak isteyenler başvuruda verilmesi zorunlu olan biometrik bilgilerini ve pasaportlarını veremediler ve sağlık muayenelerini yaptıramadılar.

İşte bu gelişmelerin ışığında IRCC, korona virüsü dolayısıyla elde edilemeyen belgelerden dolayı başvuruların iptal edilmeyeceğini duyurdu.

Bunun yerine başvurular açık tutulacak ve gerekli evraklar tekrar istenecek veya başvuran kişinin gerekli belgeleri almak için adım attığını göstermesi istenecek.

Geçici önlemler PGWP başvuru sahiplerini de kapsayacak hale getirildi. Okullarını bitiren bazı öğrenciler PGWP başvurusu yapabilmek için okullarından bitirme belgesi ya da transcript alamadılar.

Okulunu bitirmiş ve sahip olduğu öğrenci izni bitmeden önce PGWP’ye başvuran fakat okulun belge verememesi yüzünden eksiksiz başvuru yapamayacak öğrenciler çalışma izinleri gelene kadar çalışabilecek.

Öğrenciler bazı belgeleri elde edemediklerini belirten bir açıklama yazarak çalışma izni başvurularını yapabilirler. Belgeleri elde ettikten sonra da onları IRCC’nin web form platformu üzerinden IRCC’ye iletebilirler.

Sağlık ve sosyal mesafe kısıtlamaları dolayısıyla Kanada eğitim kurumları sınıf içi dersleri iptal edebiliyorlar. Uluslararası öğrenciler okula ara vermek zorunda kalabiliyor ya da part time eğitim yapmaya mecbur bırakılabiliyorlar.

Eğer öğrencinin 2020 kış ve yaz döneminde eğitim süresi statüsü tam zamanlıdan yarı zamanlıya dönüşürse bu durum PGWP başvurusu için sorun teşkil etmeyecektir.

Murat Kandemir, 23 Mayıs 2020   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder