31 Mayıs 2020 Pazar

Kanada Mayıs Ayında 7.800 Göçmen Kabul Etti


Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) bu ay dört ayrı çekilişte toplamda 7.800 yabancıyı göçmen olarak kabul etti.

IRCC, bu ayın ilk çekilişini 13 Mayıs’ta yaptı ve 529 kişiyi göçmen olarak kabul etti. Kabul edilenler eyalet göçmen aday programı (PNP) kapsamında seçildi. Seçilmek için gerekli minimum aday puanı (CRS) 718 oldu. PNP kapsamında kabul edilmek için bir eyaletten göçmen adayı olarak gösterilmek gerekiyor.  

Mayıs ayının ikinci çekilişi 14 Mayıs’ta yapıldı ve bu sefer 3.371 kişi göçmen olarak kabul edildi. Kabul edilenler Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programı kapsamında seçildiler. Bu çekilişte ise en az 447 aday puanı olanlar kabul edildi. Bu kapsamda seçilenler Kanada’da en az bir yıl iş tecrübesi olanlardan seçiliyor.

Bu ayın bir sonraki çekilişi 27 Mayıs’ta yapıldı ve bu çekilişte PNP programı kapsamında 385 kişi göçmen adayı oldu. En az 757 CRS puanı olan adaylar kabul mektubunu aldılar.  

İçinde bulunduğumuz ayın son çekilişi ise 28 Mayıs’ta düzenlendi ve bu sefer 3.515 kişi CEC programı kapsamında kabul edildi. Seçilen adayların minimum puanı 440 oldu.  

Mayıs ayı içinde toplam 7.800 kişi göçmen olarak seçilmiş oldu.

Bu ay dört ayrı çekiliş yapılmasına rağmen federal nitelikli işgören sınıfından (FSW) herhangi bir adayın kabul edilmediği gözlerden kaçmadı.

Kabul edilen göçmenlere daimi ikamet başvurularını tamamlayabilmeleri için göçmenlik kabul davetiyesi (ITA) gönderildi.

Eyalet tarafından seçilen kişilere eyalet aday sertifikası düzenleniyor. Bir eyaletten aday olan kişiler bu sertifika ile ek 600 puan alıyorlar. Bu puan seviyesi ile federal ekspres giriş profilini tekrar güncelliyor ve kısa sürede federal hükümetten kabul mektubu alabiliyorlar.

Son çekilişlere ve seçilmek için gerekli minimum puan seviyelerine baktığımızda eyalet adaylığı ile gelen 600 puanın çok önemli olduğunu görürüz.

Korona virüsü salgını ve 18 Mart itibariyle salgına karşı konulan çeşitli önlemler sebebiyle Kanada hükümeti son çekilişlerde tercihini PNP ve CEC başvurularından yana kullandı. 4 Mart 2020’den bu yana yapılan toplam 12 çekilişte sadece PNP ve CEC adayları seçildi.

PNP ve CEC’den yararlanarak seçilenlerin çoğu halihazırda Kanada’da bulunan ve çalışanlardaon oluşuyor.

Kalifiye işgören adaylarının (FSW) seçilmemesinin sebepleri arasında tabi ki korona virüsü ve ona karşı alınan tedbirler yatıyor. Ülkeye giriş-çıkışlar kısıtlandı ve FSW adaylarının seçilmesi halinde başvuruları için gerekecek bazı evrakları (sağlık muayenesi ya da sabıka kayıtları vs.) tamamlayamayacağı gerçeği de diğer sebeplerden. Ayrıca ülkeye girişlerde hala karantina uygulaması devrede ve bu durum halkın sağlığı sebepleri ile Kanada dışında yaşayan kişilerin seçilmesini engelliyor.

Göçmenlik davetiyesi havuzda bulunan ve minimum aday puanı olan adaylara gönderiliyor. ITA alan adayların göçmenlik başvurularını tamamlamaları için 60 günü bulunuyor.    

Federal göçmenlik aday havuzunda kayıtlı olup ITA alanlar göçmenlik başvurularını tamamlıyorlar.  

25 Mayıs 2020 tarihi itibariyle Kanada’ya gitmek isteyen göçmenlerin kayıt olduğu aday havuzunda seçilmeyi bekleyen kayıtlı aday sayısı 144.046 oldu.  

Kanada’da eğitim ya da iş tecrübesi olanlara ek puan verildiği ekspres giriş sisteminde ayrıca Kanada’da yaşayan kardeşler içinde ek puan vardır. İngilizce dili dışında Fransızca bilen adaylara da ayrıca ek puan verilmektedir.

Kanada’ya göçmenlik düşünüyorsanız ücretsiz değerlendirmemiz için bize başvurabilirsiniz.

Lütfen CV’nizi, varsa İngilizce ve/veya Fransızca sınav sonucunuzu murat_kandemir@outlook.com adresine gönderin.

Murat Kandemir, 31 Mayıs 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder