19 Mayıs 2020 Salı

Kanada’daki Eşe Çalışma İzni Almak


Kanada vatandaşı ya da göçmeni (PR) olarak bir yabancı ile evlendiğinizde eşiniz için yaptığınız aile sponsorluğu başvuru işlemi sürerken eşinize açık çalışma izni alabilirisniz.

Açık çalışma izni pilot programı sayesinde Kanada içinde yaptığınız eş sponsorluğu işlemi sonuçlanana kadar eşiniz çalışma izni ile sürecin sonuçlanmasını sizinle bekleyebilir. Sponsor edilen eş çalışma izni ile Kanada’da çalışabilir ve statüsünü koruyabilir. Bu çalışma izni için herhangi bir iş teklifi de gerekmiyor.

Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) bu programı geçen ocak ayında dördüncü defa olmak üzere 31 Temmuz 2020’ye kadar uzattı. Şu ana kadar programın yeniden uzatılacağına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Açık çalışma izni diğer çalışma izinlerinden çok farklı özellikler taşıyor. En önemli özelliği ise sahibine herhangi bir işveren için çalışma hakkı vermesidir. Normalde Kanada’ya çalışmak için gelen yabancı işçilere verilen çalışma izinlerinde işverenin adı geçmektedir.

IRCC bu pilot programı ilk uygulanmaya koyduğu 2014 yılından beri uzatmaktadır. Bu program sayesinde Kanada içindeki yabancı eşler daimi oturum başvurularını beklerlerken çalışabiliyorlar.

Kanada’da bulunan yabancı eş için başvurulacak açık çalışma iznine ayrı olarak ya da eş sponsorluğu başvurusuyla birlikte başvurulabilir.

Hem çalışma iznine hem de eş sponsorluğuna aynı anda başvuruluyorsa tüm evrakların, formların ve ödeme makbuzunun tam olması gerekmektedir. Korona virüsü yüzünden alınması mümkün olmayan bir evrak olması durumunda IRCC’ye bu durum açıklanmalıdır. IRCC 90 gün süre verebilir ve bu süreçte eksik evraklar temin edilebilir.

Daha önceden eşinize sponsorluk başvuru yaptıysanız ve prensipte kabul edildiğine dair bir yazı aldıysanız o zaman online şekilde eşinize açık çalışma izni başvurusu yapabilirsiniz.

IRCC, aile sponsorluğu başvurularında daimi oturum müsadesi yeterlik kriterlerini sağlamış başvuru sahiplerine prensipte kabul mektubu gönderiyor. Aile sponsorluk işlemi devam ediyor ve sağlık ve güvenlik gibi kontrollerin bitmesiyle daimi oturum müsaadesi veriliyor.

Eğer aile spornsorluğu başvurusu henüz prensipte kabul edilmemişse o zaman eşe yapılacak çalışma izni posta yoluyla yapılmalıdır.

Murat Kandemir, 19 Mayıs 2020       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder