25 Mayıs 2020 Pazartesi

Kebek Yatırımcı Göçmen Programı Durduruldu


Kebek bölgesi kendi yatırımcı göçmen programını önümüzdeki yıla kadar geçici olarak durdurdu.

Kebek yatırımcı göçmen programı (QIIP), Kebek göçmenlik bakanlığının (MIFI) aldığı bir kararla 1 Nisan 2021’ kadar geçiçi olarak durduruldu.  

Kanada’nın Kebek bölgesi ikinci defa göçmenlik yatırımcı programını durdurmuş oldu. Aynı program daha önce de 1 Temmuz 2020’ye kadar durdurulmuştu.

Program 2 milyon dolardan fazla malvarlığı olan göçmen adaylarına 1.2 milyon dolar yatırımla göçmenlik imkanı sunuyor.

QIIP’nin kötüye kullanıldığını düşünenler olduğu kadar programın Kebek’in daha fazla zenginleşmesine yaradığını düşünenler de var.

Program şartlarından birisi adayın Kebek’e yerleşmesini şart koşuyor. Oysa biliniyor ki birçok aday Kebek yerine British Colombia ya da Ontario başta olmak üzere başka eyaletlere yerleşiyor. Programa yapılan diğer bir eleştiri de insanların göçmenliği satın almalarına imkan vermesi.

QIPP aslında 2014 yılında iptal edilen Kanada federal göçmen yatırımcı programına (FIIP) çok benziyor.

Kebek hükümeti yatırımcı programında göçmen adayından 1.2 milyon dolar faizsiz borç almış oluyor. Hükümet daha sonra bu parayı faiz kazandıran araçlarda değerlendiriyor ve para beş sene sonra göçmen adayına faizsiz olarak geri ödeniyor. Program sayesinde Kebek hükümeti beş sene vadeli faizsiz parayı kullanmış oluyor.

Kebek’in, programla ilgili sonraki adımına karar vermeden önce Kanada Merkez bankasının faiz oranlarını göz önüne alması gerekiyor. Faiz oranları özellikle mart ayından sonra korona virus önlemleri ile oldukça düştü. Piyasadaki bu kadar düşük faiz oranları ile bu tür bir yatırımcı göçmenlik programının Kebek’e faydasının olup olmayacağı tartışma konusu.

Murat Kandemir 25 Mayıs 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder