20 Ağustos 2020 Perşembe

COVID-19 Kısıtlaması Varken Kanada’ya Vizeyle Giriş Yapabilir miyim?


Korona (COVID-19) yüzünden diğer ülkeler gibi Kanada’ya ziyaret kısıtlaması bulunuyor.

Zamanla birçok ülke ululsararası giriş-çıkışları esnetmeye giderken Kanada’da seyahat kısıtlaması hala çok sıkı olarak uygulanıyor.

Kanadalılar bu durumdan dolayı hükümeti kutlarken COVID-19’dan çok etkilenen seyahat ve havayolu ulaşımı sektörleri gibi bazı sektörler ise Ottawa’nın seyahat kısıtlamalarını esnetmesini istiyor.

ABD’den gelenlere kapıyı kapatan Kanada daha sonra tüm dünya vatandaşlarına kapılarını kapattı. Ülkeye giriş çıkışlar üzerine sıkı kurallar getirdi ve ülkeye gireceklerin kendilerini 14 günlük karantinaya alması kuralını getirdi.  

Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) Korona ile ilgili olarak kendi resmi internet sitesinde ayrıntılı bilgi paylaştı. Daha fazla bilgi için siteyi ziyaret edebilir siniz:

Şu an için sadece Kanada vatandaşı veya daimi oturum sahibi kişilerin Kanada dışındaki yakın aile üyeleri Kanada’ya kabul ediliyor. Bu kişilerin IRCC’den herhangi bir izin almalarına gerek yok.

Kanada’da çalışma, ziyaret ya da öğrenci izni ile bulunanların Kanada dışındaki aile üyeleri ise ülkeye giriş yapmak için IRCC’den yazılı izin almak zorunda.

Sadece ziyaretçi vizesi bulunanlar eğer Kanada’da birinci derecede yakınları yoksa ya da ülkeye önemli bir sebeple girmeyeceklerse şimdilik kabul edilmiyorlar.

Önemli bir sebeple ülkeye girişler yapılabiliyor. Bu ziyaretler önlenemez olarak değerlendiriliyor. Bunlara tıbbi teslimat yapanlar, Bakanın daveti ile gelenler, Kanada içinde önemli hizmetlerde bulunacaklar, hava ve deniz kabin memurları, diplomatlar, Kanada ordu mensupları ve bunların aile üyeleri vs.  

Kanada yayınladığı bir liste ile ülkeye kimin ziyareçi vize ile giriş yapabileceğini belirledi.
Bu kapsamda aşağıdaki kişiler yakın aile üyeleri sayılıyor:
-eşler,
-çocuklar,
-anne-babalar,
-vasiler

Uçağa binebilmek için aile üyesi kişinin aşağıdakileri yapması gerekiyor. Eğer sınır görevlisine gerekli bilgileri sağlayamazlarsa uçağa bile alınmayacaklar. Aile üyesi kişinin yapması gerekenler şunlardır:

-Uçuş kurallarını gözetmek ve havayolu şirketinin yaptığı sağlık kontrolünden geçerek yüksek ateş, öksürük ve nefes zorluğu gibi COVID-19 semptomları göstermediğini ispatlamak,
-havayolu şirketine Kanada seyahat kısıtlamasından muaf olduğunu belirtmek ve Kanada’ya gelmek ve kalacağı süre kadar geçerli bir pasaport sahibi olmak,
-Kanada içinden en az 15 gün kalacağını teyit etmek eğer 15 günden az kalınacaksa seyahatin mutlaka önemli bir sebeple olduğunu göstermek.

Ayrıca Kanada’ya girmek isteyen aile üyesinin aşağıdaki belgeleri de kanıt olarak göstermesi gerekiyor:

-Kanada’da ziyaret edeceği kişinin Kanada vatandaşı ya da oturum kartı sahibi olduğunu pasaport ya da PR kartı gibi bir belge ile kanıtlamalı,
-Kanada’da ziyaret edeceği kişinin yakın aile üyesi olduğunu evlilik cüzdanı ya da doğum belgesi gibi bir belge ile kanıtlamalı.

Eğer kişi yukarıdaki şartların hepsini taşıyorsa o zaman Kanada uçağına alınacak ve sınırda ise memuru iyi bir karantina planı olduğuna ikna etmek zorunda kalacak. Karantina planı zorunludur ve yabancı kişinin semptomları olmasa bile uygulanmalıdır. Eğer karantina kuralları uygulanmazsa cezası ağır olacaktır.

Kişiye özel olarak 14 günlük karantina planında aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunludur:

-Karantina sürecini geçireceği ve kendini insanlardan izole edeceği kalacak yer sahibi olmak,
-Karantina bölgesine nasıl gidileceği, karantina esnasında market alışverişinin nasıl yapacağı ve gerektiğinde hastaneye nasıl gideceğine dair diğer detaylar planda yer almalıdır.

Murat Kandemir 20 Ağutos 2020   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder