10 Ağustos 2020 Pazartesi

Kanada Öğrenci İzni Başvuruları İnceleme Süreci


Korona pandemisi sebebiyle diğer devletler gibi Kanada’nın da koyduğu seyahat sınırlamaları birçok insanı zora soktu.

Kanada’da okumak isteyen ya da burayı ziyaret etmek isteyenlerin tüm planları artık pandemiye göre şekillenir oldu.

Bugünkü yazımızda Kanada’ya öğrenci vize başvuru sürecinin nasıl inceleneceğini anlatmaya çalıştık.  

Eğer Öğrenci İzni Başvurusunda Bulunmadıysanız

Eğer henüz Kanada’ya öğrenci izni başvurusunda bulunmadıysanız şunu bilmeniz gerekiyor. Korona salgını yüzünden artık Kanada göçmenlik bakanlığı başvuruları normal yoldan inceleyemiyor ve beklenen sürede sonuçlandıramıyor. Şu an Kanada göçmenlik bakanlığının ana önceliği Kanada’ya dönmeye çalışan Kanadalılar, hassas kişiler ve Kanada’da sağlık ve tarım gibi sektörlerde çalışan kişiler olduğu için öğrenci vize başvuruları ikinci planda kalıyor.

Artık formları ve gerekli belgeleri elden vererek yapılan normal başvurular kabul edilmediği için öğreni izni dahil tüm başvurular online yapılmak zorunda.

Online başvurularda tüm evraklar ve formlar mümkün olduğunca yüklenmelidir. Eğer Korona salgını yüzünden alınamayan (biometric, sabıka kayıd vs.) bir evrak var ise bu durum bir mektupla iyice açıklanmalıdır.

Kanada sınırında öğrenci vize başvuruları da yapılmamaktadır. Tüm başvurular mutlaka online yapılacaktır. Kebek bölgesinde okumak istiyorsanız o zaman geçerli bir Quebec Acceptance Certificate (CAQ) belgesi almalısınız ya da bu belgeye başvurduğunuzu ispat etmelisiniz.

Tam Yapılan Başvurular Sonuçlandırılacak

Eksiksiz ve doğru yapılan başvurular tek adımda sonuçlandırılacaktır. Eğer Koronadan dolayı bir evrak eksikliğiniz varsa ve bunu başvurunuzda açıkladıysanız başvurunuz sadece bu evrak eksikliğinden dolayı ret edilmeyecektir. Başvurunuz incelendiğinde eksik evrakı tamamlamanız için size ek zaman verilecektir.

Kanada göçmenlik bakanlığı bunun dışında tam yapılmamış başvuruları iki aşamalı şekilde değerlendirecek.

İlk Aşama

İlk aşamada vize memuru başvuruyu inceleyecek ve başvurunuzu okuldan kabul mektubu, Kebek’te okumak isteyenlerin CAQ belgesi, okumaya ve yaşamaya yeteri kadar paranız olduğu ve eğitim sonrasında Kanada’dan geri döneceğinize dair bilgiler vs. açısından uygunluğunu inceleyecek. Birinci aşamayı başarılı şekilde geçenlere mektup gönderilecek.

Kanada göçmenlik bakanlığı okulların açılması öncesinde en azından birinci aşama incelemesini bitirmeyi hedefliyor.

İkinci Aşama

İkinici aşamada memur gerektiğinde sağlık muayenesi ve sabıka kayıtlarını isteyecek. Bu aşamada ayrıca biometric bilgiside istenecek. İkinci aşamayı geçenlerin öğrenci vize başvuruları onaylanacak.

Başvuruları onaylanan kişiler seyahat kısıtlaması kuralları izin verdiği hallerde Kanada’ya giriş yapabilecekler.

İki aşamalı öğrenci izni başvuruları eğitimleri geçtiğimiz bahar ya da yazın başlamış ya da önümüzdeki eylülde başlayacak olan ve en son 15 Eylül 2020’ye kadar yapılan öğrenci vize başvurularında uygulanacak.

Murat Kandemir, 10 Ağustos 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder