23 Ağustos 2020 Pazar

Kanada ile ABD Sınırı 21 Eylül’e Kadar Kapalı Kalacak


Kanada ABD ile olan sınırını 21 Eylül’e kadar kapalı tutmaya karar verdi.

Kararı attığı tweet ile duyuran Kanada başbakanı Justin Trudeau kararın her iki ülke insanlarının güvenliği için alındığını belirtti.

Korona ile mücadele eden hükümet aldığı kararla ABD’ye kapalı olan kapılarını bir ay daha kapalı tutmaya karar verdi.

Kanada kamu güvenliği bakanı Bill Blair geçen hafta yaptığı açıklamada sınırın zorunlu olmayan tüm seyahatlere kapalı olacağını duyurdu. Bir önceki kararla 21 Ağustos’a kadar kapalı olan sınır kapısı alınan yeni kararla 21 Eylül’e kadar kapalı kalacak. Bu son kararla Kanada ABD ile kapalı olan kapılarını beşinci kez uzatmış oldu.

Şu an için ABD’den sadece zorunlu olan seyahatlere izin veriliyor. Ayrıca ABD’den gelecek olan Kanadalılar ve onların aile bireyleri de bu yasaktan muaf tutuluyor. Kritik yerlerde çalışanlar ile tedarik zinciri çalışanlarının da Kanada’ya girişine izin veriliyor.

Bunların dışında turizm veya eğlence gibi sebeplerle Kanada’ya yapılacak tüm seyahatler yasaklanmış durumda. Bakan Blair 14 Ağustos’ta attığı tweet ile her iki ülkenin vatandaşlarının güvenliği için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Kanadalıların çoğu sınırların kapalı olmasını destekliyor. Globe and Mail gazetesinin yaptığı ankete göre toplumun yüzde 81 sınırları kapalı tutulmasından yana iken yüzde 14’ü ise en azından salgın oranlarının düşük olduğu ülkelere açık olması gerektiğini düşünüyor.

ABD’deki yüksek COVID-19 enfekte hasta oranı Kanadalıları endişelendiriyor. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre 5 milyondan fazla insan ile dünyanın en çok enfekte hasta olan ülkesi ABD. Kanada’da ise vaka sayısı sadece 121 binden biraz fazla.

Dünyanın en çok COVID-19 hastası bulunan ülke ile sınır olan Kanada pandemi ile mücadelede agresif halk sağlığı kuralları uyguluyor.

Kanada’nın kapıları 31 Ağustos’a kadar dünyanın diğer ülkelerine de kapalı.

Seyahat yasağı kararları her ay gözden geçiriliyor. Kanada ile ABD ve diğer dünya ülkeleri arası seyahat kısıtlamalarının son durumunu önümüzdeki ay tekrar göreceğiz.

Murat Kandemir, 23 Ağustos 2020   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder