17 Ağustos 2020 Pazartesi

COVID-19 Mücadelesinde Görev Alan Mültecilere Göçmenlik Verilecek


Kanada, Korona pandemisi (COVID-19) ile mücadelede sağlık sektöründe çalışan mültecilere göçmenlik verecek. (Photo Adrian Wyld/CP)

Sağlık çalışanları bu dönemde olağanüstü çabayla Kanadalıların sağlığını korumak için mücadele ediyorlar.

Kanada göçmenlik bakanı Marco Medicino sağlık sektöründe COVID-19 ile mücadelede önemli rol üstlenen ve ülkede siyasi sığınma başvurusu yapmış kişilere özel geçici bir yasa çıkardı. Çıkarılan geçici yasaya göre ülkeye sığınma başvurusu yapmış sağlık çalışanlarına bu dönemde yaptıkları üstün hizmetin karşılığı olarak göçmenlik statüsü verilecek.

Bu geçici yasa uyarınca Kanada’da şu an hastanelerde hastalara doğrudan bakım hizmetleri veren siyasi sığınma başvurusu yapmış kişiler eğer belirlenen diğer kriterleri de sağlarlarsa doğrudan göçmenlik başvurusu yapabilecekler. Kebek bölgesi ise kendi bölgesinde yaşamak isteyen sağlık çalışanlarını kendisi seçecek.

Bu yasa kapsamında sağlanan hakla Kanada’da kendi hayatlarını başkalarınınki için riske atanların hizmetleri için teşekkür edilmiş olacak.

Başvurular insani ve şevkat temellerinde (humanitarian and compassionate) görüşüyle verilecek. Bu başvurulara Kanada içindeki tüm aile üyeleri eklenebilecek.

Daha önce başvurusu ret edilen ya da başvurusunu geri çeken ya da başvurusunun süresi geçmiş olanlar bu haktan yararlanamayacaklar.

Aşağıdaki kriterleri sağlayan kişiler bu haktan yararlanabilecekler:

-13 Mart 2020’den önce siyası sığınma başvurusu yapmış olanlar,
-Sığınma başvurusu sonrasında kendilerine çalışma izni verilenler,
-sağlık sektöründe hizmet veren sağlık kurumlarında (hastana, uzun dönem bakım evleri vs.) çalışmış olanlar,
-13 Mart 2020 ve 14 Ağustos 2020 arasında en az 120 saat belirli bir meslekte çalışmış olanlar (Buradaki belirli mesleklerlere hasta bakıcılar, hemşireler, hemşire yardımcıları, hasta bakım görevlileri ve bazı evde destek hizmetleri veren çalışanlar dahildir),
-Başvuru yapmadan önce yukarıda belirtilen mesleklerde en az 6 ay iş tecrübesine sahip olanlar (Başvuracak kişilerin bu tecrübeyi edinmeleri için 31 Ağustos 2021’e kadar süresi var),
-CSQ belgesi sahip olanlar (Kebek’te yaşamak isteyenler için),
-Göçmenlik başvurusunda gereken diğer güvenlik ve sağlık şartlarını taşıyanlar,

Murat Kandemir, 17 Ağustos 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder