14 Ağustos 2020 Cuma

COVID-19 Sürecinde Kanada’ya Amerika’dan Giriş Yapmak


Korona pandemisi (COVID-19) döneminde Kanada’ya ABD’den giriş yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler ile ilgili bilgi vermek istedik.

Kanada geçtiğimiz mart ayında birçok ülke gibi Korona (COVID-19) ile mücadele kapsamında yurda giriş-çıkış kısıtlamalarını yürürlüğe koydu. Bu süreçte ABD ve Kanada sınırı kapandı ve 21 Ağustos’a kadar da kapalı kalması kararlaştırıldı.

Aşağıdaki kişiler Kanada’nın COVID-19 seyahat kısıtlamalarından muaf kişilerdir.

Kanada vatandaşları,
Kanada daimi ikamet (PR) sahipleri,
Kanada Yerliler Kanununa tabi kişiler,
Mülteciler,
Kanadalıların ya da Kanada ikamet sahiplerinin birinci derece aile üyeleri,
Eşler,
Bakmakla yükümlü olunan çocuklar,
Torunlar,
Anne-baba ya da üvey anne-babalar,
Vasi tayin edilen kişiler ve
Bazı geçici işçiler

Eğer Kanada vatandaşı ya da göçmeni iseniz Kanada’ya girişte 14 günlük karantinaya girmeyi tahhüt etmeli ve bir karantina planınız olmalıdır.

Girişte COVID-19 semptomları gösterdiğinizde Kanada Toplum Sağlığı Merkezi görevlisine yönlendirileceksinz. Sizden kendinizi başkalarından 14 gün izole etmeniz istenecek.

Eğer bir Kanada vatandaşının ya da daimi oturum sahibinin aile üyesi iseniz ve Kanada’ya ABD üzerinden girmeye çalışıyorsanız COVID-19 belirtileri göstermemelisiniz. Aile üyesi olduğunuza dair kanıtlar sunmalısınız ve mutlaka bir karantina planınız olmalıdır. Kanada içinde en az 15 gün kalacak olmalısınız. Eğer 15 günden daha az kalmayı planlıyorsanız o zaman çok önemli bir sebeple giriş yapacağınızı göstermelisiniz. Aksi takdirde girişinize engel olunacaktır.

Eğer geçici işçi olarak Kanada’ya giriş yapmak istiyorsanız geçerli bir çalışma izni ya da onay belgesi ve Kanada’da bir yerde çalıştığınıza dair belgeleri sınırda göstermeniz gerekecektir. Eğer çalışma izniniz yoksa fakat Kanadalı bir işverene çalışıyorsanız sınırda başvuru yapabilirsiniz. COVID-19 semptomları göstermemelisiniz.

Eğer bir Kanada vatandaşı ya da daimi oturum sahibi değilseniz ya da bunlardan birinin aile üyesi değilseniz Kanada’ya girişinizin mutlaka önemli bir sebebi olduğunu beyan etmelisiniz. Bunun dışında tabi ki COVID-19 semptomlarınızın olmaması da gerekiyor.   

Kanada’ya girmeye çalışan herkesin aşağıdaki önlemleri alması ve adımları takip etmesi gerekiyor.

Hava yoluyla yapılacak seyahat süresince maske takılması gerekli,
Hava yoluyla seyahat edecekler uçağa binmeden önce sağlık kontrol noktasından geçmeli,
ArriveCAN uygulaması telefona indirilerek bazı temel bilgiler girilecek. Eğer bu uygulama indirilmek istenmiyorsa o zaman online ya da kağıt üzerinden form doldurulacak,
Sınırda görevli tarafından sağlık kontrolünden ya da karantinadan geçecek,
14 günlük kişisel karantina planı hazırlanacak,
Açık olan bir sınır kapısına gidilecek,

Kanada’ya seyahat edenlerin 14 günlük bir karantina planı olması zorunludur. Bu planda nerede kalacağınız, karantinaya gireceğiniz yere nasıl gideceğiniz ve alış verişinizi nasıl yapacağınız ve sağlık gibi diğer hizmetlere nasıl ulaşacağınız gibi bilgiler yer almalıdır.

Karantina bölgenize giderken ve karantina esnasında mutlaka maskenizi takmalısınız. Ayrıca sağlık sorunları olan ya da bağışıklığı zayıf olan 65 yaş ve üzeri kişilerle kontak kurmamalsıınız.

Hiç bekleme yapmadan karantina bölgenize gitmelisinz,
Tıbbi bir sebep dışında karantina bölgenizi terk etmemelisiniz,
Misafir kabul etmemelisiniz,
Size özel bir yer dışında dışarda bulunmamalısınız,

Eğer COVID-19 semptomları gösterirseniz bulunduğunuz bölgedeki sağlık kuruluşuna mutlaka başvurun ve 14 günlük karantina sürenizi uzatın.

Eğer Kanada vatandaşı ve daimi oturum sahibi göçmen iseniz ve Kanada’ya girişte COVID-19 semptomları gösteriyorsanız kendiniz izole etmeniz gerekiyor.

Ayrıca karantina sürecinde ulaşım için kendi özel aracınızı kullanmalısınız. Dışarıya çıkmaktan kaçınmalı ve bulunduğunuz yeri sık temizlemelisiniz. Sağlık durumunuz kötüleşirse hemen sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Sağlıklı günler dileriz.

Murat Kandemir, 14 Ağustos 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder