12 Ağustos 2020 Çarşamba

Kanada’da Okuyan Öğrenciler Okul Ücretlerinde İndirim İstiyor


iStock
Kanada’da üniversite ve yüksekokullarda okuyan öğrenciler eğitim programlarının online haline geçmesinin ardından eğitim ücretlerinde indirim bekliyor.

Hem üniversite hem de yüksek okullar geçtiğimiz mayıs ayında online eğitim modeline geçti ve önümüzdeki eylül ayında da birçok program online halinde verilecek.

Okullarda eğitim farklı bir şekilde verilse de okul ücretleri şu ana kadar hala aynı.

Kanada’da öğrenim ücretlerinin içine hastalık sigortası ve kampüs içi tüm faaliyetlerin (kütüphane, bakım, temizlik, güvenlik, sport tesisleri, laboratuvar vs.) maliyetleri de ekleniyor.  

Öğrenciler Korona pandemisi (COVID-19) sürecinde tam okul ücreti ödediklerini ve bu ücretlere kampüs bakım ve güvenlik, spor ve etkinlik imkanları dahil olduğu halde online derslere katıldıkları için bu imkanları kullanamadıklarını belirtiyorlar.

Öğrencilerin ödediği okul ücretlerine kullanamadıkları hizmetlerin dahil olması özellikle yabancı öğrenciler tarafından gündeme getiriliyor.

Okullar evden online derslere katılan öğrencilerin kullanmadıkları hizmetlerin de ücretini istiyorlar. Örnek olarak evden derslere katılan öğrenciler kampüs sağlık sigortasını ödüyorlar.

Öğrenciler okul ücretlerinde indirim talep ediyorlar.

COVID-19 pandemisi başladıktan sonra üniversite sınıflarında eğitimler online olarak verilmeye başlandı. Öğrenciler de bir araya gelerek ödedikleri okul ücretlerinde iade ve okul ücretlerinin düşürülmesi talebinde bulundular.

Örneğin Toronto’daki Ryerson üniversitesinde öğrenciler bir araya gelerek okul ücretlerinde indirim talep ettiler.

Ryerson’da okuyan öğrenciler okul ücretlerinin bu dönemde yüksek olduğu ve bu dönemde öğrencilerin ekonomik durumlarının göz önüne alınarak okul ücretlerinin tekrar gözden geçirilmesini istedi.

Ryerson’nın dışında sekiz üniversitede öğrencilerin iade ve okul ücreterinde indirim talebi oldu.

9 Ağustos tarihli CBC habere göre Ontario Lisans Öğrencileri Birliği (OUSA) altında birleşen öğrenciler aynı zamanda Ontario eyaletinin öğrenci yardım programı (OSAP) kapsamında öğrencilere daha fazla maddi yardım verilmesini istiyor.

Bazı okullar ücretlerde indirime gitti. CBC Toronto haberine göre okulların öğrencilerin ekonomik durumlarından haberdar olduğu ve bu doğrultuda bazı ücretlerin revize edildiği belirtildi.

Örneğin Sheridan koleji spor tesislerinin ücretini okul ücretinden düştü.

York ve Ryerson üniversiteleri ise kariyer ve kütüphane hizmetlerinin durmadığı ve online hizmet vermeye devam ettiğini bu yüzden de okul ücretlerinin aynı kalacağını belirtti.

Üniversiteler derslerin online ve kampüs içi eğitimler olarak karma şekilde verilmesi ve ayrıca spor tesislerinin açılacağını umuyor. Bu yüzden bu üniversiteler uzaktan verilen eğitim masraflarının yüz yüze eğitim masraflarıyla aynı olduğu için öğrenim ücretlerinin değişmeyeceğini belirttiler.

Öğrenciler pandemi online derslere girip konaklama giderlerini karşılamaya çalışıyorlar. Harçlık kazanmak için iş bulmaya çalışan öğrenciler bir de koronaya karşı sağlıklarını da korumaya çalışıyorlar.

Birçok öğrenci küresel pandemic gibi olaylardan dolayı okulları sorumlu tutmuyorlar fakat okulların kampüslerinin kullanılmamasından dolayı okul ücretlerinin aynı olmaması gerektiğini düşünüyorlar.

Murat Kandemir, 12 Ağustos 2020     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder